English / Svenska
<
>
Warning: Undefined array key 83 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 199 Warning: Undefined array key 85 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 199 Warning: Undefined variable $script in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 215 Warning: Undefined variable $set0ids in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 218 Warning: Undefined array key 6 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 215 Warning: Undefined array key "id" in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 667 Warning: Undefined array key "" in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 667 Warning: Undefined array key "id" in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 668 Warning: Undefined array key "" in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 668 Warning: Undefined array key 85 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 687 Warning: Undefined array key 120 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 686 Warning: Undefined array key 120 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 687 Warning: Undefined array key 122 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 686 Warning: Undefined array key 122 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 687 Warning: Undefined array key 138 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 686 Warning: Undefined array key 138 in /customers/0/7/8/poste-restante.se/httpd.www/index.php on line 687
Stockholm  Malmö  Bern  Göteborg
Kamratföreningen Leviathan
Kamratföreningen Leviathan är ett allomslutande performanceverk om längtan efter gemenskap och de påföljande svårigheterna. Det tar formen av ett hemligt sällskap som anser sig ha axlat ansvaret för att lägga grunden till en ny, jämlik ordning som alternativ till vår samtida civilisation. Genom att dekonstruera civilisationen som vi känner den och driva ut dess kvardröjande perversioner vill föreningen erbjuda något annat än det rådande.

Publiken bjuds in som adepter för att lära sig föreningens regler och principer, samt delta i egalitetsträning. De besökare som vill ha en fördjupad - och mer utmanande - upplevelse får möjlighet att ansöka om fullvärdigt medlemskap och då ta del av aktiviteter som "Utlevnad", "Föreningsstämma" och "Exorcism".

Kamratföreningen Leviathan är en fristående del i Poste Restantes diptyk som utgår från Freuds essä Vi vantrivs i kulturen. Det är ett verk som kombinerar Freud med arbetarrörelsen, queer-teori och klubbkultur, där besökaren ges ansvar att granska sin egen relation till maktens och begärets konventioner.

Samproducerat av MDT.”Den stora behållningen är ändå att våra förutfattade meningar om oss själva kommer till ytan under en kväll där det är lätt att känna sig både omhändertagen och utlämnad. Ungefär som det säkert upplevs att tillhöra en sekt. Så kan performance också bli verklighet.”
-Ylva Lagercrantz Spindler, Svenska Dagbladet, 2015-10-03

"Återigen lyckas Poste Restante – scenografen Linn Hilda Lamberg, dramaturgen Stefan Åkesson och curatorn Erik Berg – skickligt gestalta och kongenialt iscensätta fundamentala etiska och filosofiska dilemman, och den evigt olösliga konflikten mellan individ och samhälle, på ett sätt som tvingar varje deltagare att själv ta ställning. Vem är jag? Vad är jag? Var är jag? 'Kamratföreningen Leviathan' är en tankeväckande föreställning, som effektivt påvisar hur den mest kamratliga av människor, om så icke-medvetet, tycks behöva och skapar maktstrukturer."
-Örjan Abrahamsson, Dagens Nyheter, 2015-10-05

"Under andra immersiva scenkonstbesök har jag ofta blivit frånstött verket genom ängsligt berättande, eller alltför stor klyfta mellan verkets ton och publikens verklighet. Kamratföreningen Leviathan lider av ingetdera utan står stadigt på en grund av lätthet och tillgänglighet, där jag som besökare kastas mellan att vara lojt negligerad, entusiastiskt inkluderad, fasansfullt avspänd och bekvämt vettskrämd men aldrig bortglömd. Jag upplever att jag har frihet att göra vad jag vill men ändå ger jag upp den här friheten för att passa in och vara duktig. Kamratföreningen väcker en sällsynt upptäckarglädje inom mig och transformerar en annars ganska cynisk besökare till en lättmanövrerad kamrat. Och jag älskar det! Inför verket gick jag in som ett så tomt blad jag kunde förmå, och jag skriver den här texten som en direkt reflektion över vad jag upplevde under de där fyra timmarna, jag fick göra saker, lämna över min mobil, fylla i formulär, få en örfil utav en främling och ge den tillbaka, äta linssoppa vid ett styrelsebord, svära en ed, gå med i en kult… ursäkta. Kamratförening. Ville jag göra allt detta? Jag vet inte. Men jag gjorde det. Var jag mig själv? Ja. Och jag älskade det. Var det på riktigt? Ja, jag tror det. Jag mår konstigt."
-Oscar Steen, Scenkonstguiden, 2016-09-09

"Den som har rört sig i vänsterkollektiv eller ockuperade hus kan med munterhet känna igen sig i scenkonstgruppen Poste Restantes performance Kamratföreningen Leviathan, ett verk som bygger på publikens deltagande. Men verket är angeläget för alla, åtminstone alla som är intresserade av att förändra traditionella normer för samvaro och alla som är nyfikna på de svårigheter och risker som det kan medföra. /.../ Även de som vanligtvis ryggar tillbaka av tanken på interaktiv performance rekommenderas att ge Kamratföreningen Leviathan en chans. Den ofta komiskt respektfulla och trygga stämningen i verket har effekten att själva performancesituationen varken känns påtvingad eller bortom den egna kontrollen. Vilket i sin tur lockar till hängivet deltagande."
-Fredrik Österblom, Göteborgs-Posten, 2018-05-24


ok